07 april 2007

Paasvreten

easter_egg_border
Op deze vooravond van Pasen, nadat ik mij onledig gehouden heb met het her en der verstoppen van chocolade eieren, kippen en andere al dan niet paasgerelateerde figuren (een schaap!) schiet mij ineens het verhaal van het Paasvreten te binnen.
Toen Geliefde en ik een paar jaar samen waren, ging ik op een zondag naar de bakker.  In het terugkomen zie ik dat er in een buurhuis een uitermate feestelijke tafel gedekt staat.  Ik meld dit aan Geliefde met de vraag wat de gelegenheid zou kunnen zijn.  Hij bekijkt mij alsof ik gek ben en zegt : dat is voor het Paasfeest natuurlijk.  En ik val uit de lucht. Totaal verbauwereerd vraag ik hem om dit fenomeen aan mij te expliceren.
Zo bleek dus dat in elke rechtgeaarde Vlaamsche Familie met pasen samen gegeten wordt. Gefeest als het ware.  En hij kan er maar niet over uit dat ik dat niet wéét. 
Hij ziet hier weer een bevestiging in dat ik en mijn familie eigenlijk niet echt van deze wereld zijn.  Misschien zijn we wel Aliens in vermomming.  Het enige dat ik van Pasen wist en altijd geweten heb, is dat ik, en bij uitbreiding mijn toen nog enige kind, dan eieren en liefst nog een Kado kregen.
Paasvreten hebben we toen het mij onbekende fenomeen genoemd.  Navraag bij mijn moeder leerde mij dat zij noch haar ouders aan Paasvreten deden. En ook zij viel uit de lucht bij het vernemen van dit nieuwtje.
En waarom had Geliefde dan de jaren daarvoor nog nooit over het Paasvreten gesproken?  Omdat hij niet dol is op verplichte familietoestanden, zo bleek.
Mij best, hier ten huize wordt dus niet Paasgevreten, nooit of te nimmer.
Zinloze update : ergens tussen gisteren en nu daagde het mij dat het schaap waarschijnlijk een lam is en dat dat denkelijk wel paasgerelateerd is.  Paaslam is toch iets , denk ik? Of is dat dan weer een horeca-uitvinding?  Nee, het christendom en ik, dat wordt nooit wat.

 

23:49 | Permalink | Tags: pasen, feesten | Commentaren (2)

Commentaren

Eike klop Bij ons in de familie is dat thans ook een traditie. Op Pasen komen wij samen en eten geschilderde eitjes die we spelgewijs tegen elkaar kloppen. Diegene die zijn ei het langst ongechonden kan houden is de winnaar en moet wachten met eten tot de volgende klopronde of het ei op zijn knokkels kapotslaan. Wegens werkzaamheden moet ik vandaag verzaken aan dit ludieke spel. Helaas.

Gepost door: De Maffe | 08 april 2007

Vergeet niet, woensdag na Pasen vieren we het Heilige Bloed van Christus dat vergoten wordt om ons, arme zondaars te bevrijden.
Het is dan ook de traditie om op deze woensdag 's avonds als de kinderen in bed liggen één of meerdere glazen wijn te nuttigen, terwijl je in gedachte de Goedheid van de Heer herdenkt, en zachtjes volgende woorden prevelt: 'Heer, hoezeer ik de drank begeer, ik heb geen verweer, nimeer, schol'

Gepost door: Sancta Salvia met de schoon aureool | 10 april 2007

De commentaren zijn gesloten.