09 mei 2007

Logopedie

Vandaag had Kleine Vogel een brief bij van de schoollogopediste. In moeilijke termen stond daar dat ze slist. Dat is ons natuurlijk niet ontgaan maar de oorzaak daarvan ligt bij de open beet die ze al sinds ze tanden kreeg heeft.

Die vormt een elipsvormige opening waar haar tong uiteraard doorgaat bij het vormen van de s-klank. De kinderarts zei toen dat we moeten afwachten hoe haar definitieve tanden zullen staan, in het slechtste geval wordt het dan kaakchirurgie.

Maar bon, logopedie zal de zaak geen kwaad doen, niet in het minst omdat ze ook iets heeft dat 'infantiel slikken' heet, wat inhoudt dat ze bij het slikken haar tong ook tussen haar tanden steekt. En dit is ook niet comme il faut blijkbaar.

En volgens onze vriend Google blijkt er dan ook vaak teveel door de mond in plaats van door de neus geademd te worden.

Ik dacht dit vanmiddag eens te observeren maar dat bleek een schier onmogelijke zaak. Vogeltje zwijgt namelijk geen moment. Geen miliseconde lang zijn haar lippen op elkaar zonder de bedoeling een medeklinker te vormen. Een knappe kop die deze complicatie gaat kunnen vaststellen bij mijn dochter. Die loopt vast gillend zijn praktijk uit.

De commentaren zijn gesloten.