11 december 2007

De turnmat

Deze middag kwam mij, uit het blauwe, een herinnering te boven.  Kan u zich de grjze, lange turnmat uit de lagere school nog voor de geest halen?  De mat die met vereende krachten af-en opgerold diende te worden en bij elke plof kwalijke zweetvoetdampen afgaf?

 Ziet u nu ook de hele turnzaal voor uw geestesoog?  Met het klimrek waar met ondersteboven aan moest hangen?  De bok waarover vrolijk (NOT!) gesprongen diende te worden?  De plint waarvoor de turnnazi van dienst een houten wipplank voorlegde en waarop u dan een koprol diende te plegen?  Waarbij u misschien wel, net als ik dacht aan het verhaal van het kind dat aldus één of meerdere nekwervels gebroken had? Het touw waaraan men zich met onbestaande spierkracht aan moest optrekken? 

De zweterige turnmaillot?  Waarin u , indien vrouw in spe, uw prille vrouwelijke vormen beschamend afgetekend zag? De turnsloefkes met elastieken die over uw wreef spanden? 

 We spreken hier dus over een heus trauma, gezien het feit dat ik daar zoveel jaar na datum nog aan denk. En ik die dacht dat ik traumavrij was, of alleszins een goedwerkende traumabeerput had. Niet dus, blijkbaar.  

Het hoeft geen betoog dat ik geen turnwonder was.  In tegenstelling tot mijn zoon die een turntalent heeft dat duidelijk niet vanuit mijn genen komt en dol is op sport allerhande, of toch veel doller dan op wiskunde.

Ik vrees dat Kleine Vogel de zelfde weg opgaat  als ik.  Ze loopt als SuperMario in het Gameboy spelletje en stapt moeilijker uit een auto dan mijn 71-jarige moeder.  Er staan haar nog lange turnuren te wachten, samen met de grijze mat. Arme Vogel.

 Ps : de wisselde fonts zijn geen literaire hoogstandjes maar een zuivere onvolkomenheid van de teksteditor, 't is maar dat u mij niet hoger inschat dan ik eigenlijk waard ben.

Commentaren

ik herinner... pijnlijk... de val van de balk, recht op mijn staartbeentje ... :-s

Gepost door: hilde | 11 december 2007

Ik herinner mij vooral de rondjes die we rond de school moesten lopen. Elke les weer, 6 lange middelbare schooljaren lang. En dan het optrekken en achterwaarts rond de barre draaien. Waar ik - als enige in een klas vol toekomstige Olympische Atleten - niet in slaagde. Pijnlijk.

Gepost door: Miss Puntkomma | 12 december 2007

Wel, wel dames, ik vond nu net turnen, zwemmen en al wat maar niet op de banken zitten was, juist super-leuk.

Gepost door: Kris | 12 december 2007

De commentaren zijn gesloten.