10 januari 2008

Kleuterlezen

Voorlezen lijkt mij een vrouwelijke bezigheid.  Mannen kunnen dat niet, heb ik vernomen.  Alhoewel ik er ook niet elke avond even graag aan begin, scheelt het wel wat of ik verplicht word een idioot Samsonboekje te declameren of een Leuk Boek. 

Gelukkig hebben we heel wat Leuke Boeken.  Tegenwoordig zijn we in Pipi Langkous bezig, geweldig natuurlijk, maar ik word wel schor van de drie  bladzijden (kleine druk, tekeningen niet meegerekend) die ik daar toch minimaal van moet doen per keer om toch iets van een verhaal over te brengen.   

Mijn persoonlijke favorieten van dit moment zijn :

Kapitein Bleekscheet, het geweldige verhaal over een laffe piraat die verkeerdelijk voor een hele stoere wordt aanzien.

De Slodderwolven, waar ik me wel wat verwant mee voel, alhoewel ik echt geen boeren laat bij het eten.

Welterusten Ridder Rik, over een ridder die op zoek moet naar vulling voor de prinses haar kussen.

Alledrie deze boeken hebben ook letters die GROOT zijn als er iemand LUID of GEVAARLIJK is en andere typografische aardigheidjes. Daar heeft Vogeltje weinig aan maar doet mij toch telkens weer gniffelen.  

En gniffelen, Nijvere Lezertjes, is leuk.  Maar gniffel niet te luid, anders moet u weer aan uw kleuter uitleggen waarom u gniffelt en voor u het weet, bent u elke huppelende letter aan het expliceren,en ergert u zich groen en geel tot u uw kleuter toebijt van : 'Moet ik nu lezen of niet, want zo gaan we er niet geraken'.  Ik spreek uit ervaring. 

Kijk eens aan, niet alleen boekentips maar ook nog voorleestips.  Is dat niet lief van mij? De schrijvers googlet u zelf maar bijeen, ik moet toch niet àlles in uw plaats doen zeker?

decorationdecorationridderrik 

 

Commentaren

Geronimo-boekjes zijn ook een aanrader.
Stilton, Geronimo Stilton.

Gepost door: Kris | 10 januari 2008

Geronimo, voor huismoeders die van typografische eigenaardigheden smullen, dat wel, maar toch niet om voor te lezen aan kleuters me dunkt.
Voor mama's die zich graag met hun personages identificeren: Sloddervos en Knorrepot van Linda Schacht. Mét prachtige tekeningen.

Gepost door: een nijver lezertje | 10 januari 2008

De slodderwolven zijn hier ook een echt succesnummer. Heerlijk boek!

Gepost door: Virginia | 10 januari 2008

De commentaren zijn gesloten.