15 oktober 2008

Opvoeden dus.

Ik probeer het een beetje te vermijden. Teveel betutteling werkt volgens mij averechts en voor je het weet ben je in een constante machtsstrijd met je nakomelingen verwikkeld.

Maar er zijn natuurlijk grenzen.  Het huiselijke leven moet vooral leefbaar blijven en je wil kunnen buitenkomen en famille zonder in affronten te vallen.

Soms volstaan de ogen, soms moeten ze vergezeld gaan van enige verbale druk.  Ik heb daartoe 2 standaardzinnen voor de kleuter in mijn repertoire.  Ze werken tot hiertoe feilloos.

'Als ik dat nog één keer zie/hoor hé, DAN....'

'Ik tel tot drie en DAN....'

Nu is er slechts één vraag die mij blijft kwellen.  Wat als de zinnen toch eens een keertje niet het beoogde effect hebben?  Want er komt niks achter de DAN. Geen dreigement van welke orde dan ook.  

Ik vrees dan ook de dag dat ik tot drie geteld heb en de gewenste actie blijft uit.  Want DAN ga ik mooi voor paal staan, als ik op dat moment nog een represaille moet bedenken.

 

Commentaren

Reken maar... ...dat die dag niet ver meer af is.

Gepost door: TO | 15 oktober 2008

Je maakt een puntenladder en als ge aan drie geraakt, dan gaat de kleine een stapke naar beneden. Als ze op 15 geraken geeft ge een kadooke. Simpel en efficient beste huisvrouw! Ge gaat nie dikwijls aan drie geraken :-)

Gepost door: Ruby | 15 oktober 2008

Mocht het zover komen... dan zou ik opteren voor de combinatie 'aansteker' & 'boekentas from hell'.
Bij mij werken zelfs die zinnen nog niet, en op m'n 'ogen' moet ik ook nog oefenen als ik heur reactie zo vrijelijk mag interpreteren. pfff.

Gepost door: T* | 15 oktober 2008

de ogen ? Heb je wel de goeie ogen ? Ik niet, op mijn dreigement : als je het nog één keer doet word ik boos kreeg ik als reactie : jij kan niet boos worden, jij hebt geen ogen om boos te worden, van een driejarige nog wel !

Gepost door: omamoetje | 15 oktober 2008

Zei ik ook tegen mijn kinderen, daarbij hardop en traag één, twee ... tellend
Bij twee zat het gewoonlijk al goed maar ik had een strategie achter de hand: simpelweg een time-out.
Effe afkoelen in een prikkelarme omgeving heet dat voor vijf minuten. Ik kan me niet herinneren dat ik het heb moeten toepassen, maar met mijn geheugen is dat geen garantie. : (

Gepost door: Laleña | 16 oktober 2008

toen ik klein was stond er bij ons thuis een straf op vloeken, ik weet tot op de dag vandaag nog steeds niet wat die straf was.. ik heb toen blijkbaar nooit gevloekt :-)

Gepost door: hilde | 16 oktober 2008

Dat ik de goede ogen heb, dat staat buiten kijf. Ik heb ze nog even gelinkt hierboven ;).

Gepost door: de huisvrouw | 16 oktober 2008

oh .. bij vloeken is de straf simpel hoor !!
Dat is uwe mond wassen met zeep :-)

we hebben het ooit ne keer getest op mijn broer en ik moet zeggen,als ge beschikt over zo'n goeie ouwen blok zeep is het zeker de moeite waard !

Gepost door: ili | 16 oktober 2008

Hier wel DAN hier heb ik dus altijd een DAN nodig gehad, anders mag ik tellen wat ik wil. Mijn meisje heeft een veel te kritische geest.. of een veel te hard kopje :D

Gepost door: Marijke | 16 oktober 2008

Oefen DE ogen Marijke, maar ik geeft toe : het is niet iedereen gegeven.

Gepost door: de huisvrouw | 16 oktober 2008

Hahahah... Ik heb geen kinderen maar als docent herken ik dit zo gigantisch!! Vanmiddag tijdens een les beeldende vorming gingen een aantal meiden hardop hun seksuele ervaringen aan elkaar vertellen. Waarschuwing gegeven dat ze op moesten houden maar het gesprek was te interessant dus ze gingen door. Ik zei toen dat als ik het woord seks nog een keer hoorden of iets in die trant er consequenties zouden gelden. En ik had geen flauw idee welke dan.. Godzijdank hield het op!!
Dus sterkte de komende jaren. Ook zeker in de pubertijd!

Gepost door: lisette | 16 oktober 2008

De puberteit, mijn beste Lisette. Dat is nog het minste, dan kan je duidelijke antwoorden geven of je er met een hoempffff vanaf maken.;)

Gepost door: de huisvrouw | 16 oktober 2008

Dat wordt oefenen in ogen zonder tellen en zonder DAN. Gewoon binnenkomen en kijken is soms genoeg. Gisteren heb ik dit moeten aanvullen met een 'IS DAT HIER NU BIJNA GEDAAN!'. Het is dus niet onfeilbaar, ik weet het.
En binnen een jaar of twee zal ik ongetwijfeld iets anders moeten uitvinden als de vreselijke 12 nadert.

Gepost door: elke | 17 oktober 2008

@elke: huh? de vreselijke 12? Bedoel je dat er nóg miserie komt na de "terrible two's"??

Gepost door: T* | 17 oktober 2008

Ik heb als ultiem wapen de uitdrukking "oefenoef". Ik heb nog nooit moeten uitleggen wat het wil zeggen en heb er zelf ook geen flauw gedacht van maar het werkt (tot nu toe).

Gepost door: Seiner | 17 oktober 2008

Dan zeg je toch gewoon :
"... DAN... heeft uw arme moedertje pech."
Waarmee zij de levensles meekrijgt : soms loopt het niet helemaal zoals je gepland hebt. Dat heet 'pech'.

Gepost door: zapnimf | 19 oktober 2008

De commentaren zijn gesloten.