09 januari 2009

Alsof je over een hoop koekjes rijdt en toch uw auto naar de filistijnen helpt

Ik besef terdege dat mijn blog tegenwoordig eerder een topgeardagboek is, maar deze wilde ik u niet onthouden.

Conversatie met Mme. Z.  Over het geijzel en rijden in deze omstandigheden. En zo kwamen we bij ABS. En dat zij nooit gesnapt heeft wat dat feitelijk is.  Alleen dat het een akelig geluid maakt. En dat zij al bij élke auto gedacht heeft dat ze hem stuk gemaakt had.

En toen kwam ik met mijn uitleg.  Uit het niets, maar niet echt, want iemand moet mij dat toch ooit eens verteld hebben, of zou ik echt gewoon zo slim zijn?

Mannen onder jullie, of technisch aangelegde vrouwen en ooo waarom klinkt deze aanhef zo seksistisch, bevestig of ontken.

-Beeld u in dat ge aan het fietsen zijt. Ge remt en het remblokje blokkeert uw banden.  Als dat met een auto gebeurt en het wegdek is glad, glijdt ge net door die geblokkeerde banden gewoon verder.

-Als ge u nu inbeeldt dat ge de rem van uw fiets toeknijpt en weer lost (zoals men vroeger pompend moest remmen met de auto), dan blokkeren de banden niet en glijdt ge ook niet. Dat is het principe van ABS maar dan tig keer sneller dan ge het manueel, of pompend zou kunnen doen.

Ik vond dat een bijzonder wetenschappelijke uitleg.

MAAR! Waar komt het geluid dan vandaan wanneer uw ABS in werking treedt?  Het geluid alsof je over een hoop koekjes rijdt.  En het gevoel alsof die koekjes eigenlijk bakstenen zijn en je de auto onherstelbare schade hebt toegebracht?

Verlos ons uit onze miserie want geen van ons beiden durfde ooit iemand die vraag stellen en IK was al blij met mijn pseudowetenschappelijke uitleg over de werking van ABS.

Het lijkt wel Q-music met 'Het geluid' maar helaas zit er voor u geen prijzenpot in.  Wel onze gepaste dankbaarheid.  Dat spreekt voor zich.

Commentaren

ingewikkelde uitleggen, weet ge wel uwen uitleg van de werking van ABS klopt, het woord zegt het ook zelf Alternating Break System, vrij vertaald, pompend remmen.

Waarvan het geluid komt, ik weet het niet, heeft dat niet te maken met u banden die net-niet-wegslier geluidjes maken, Als ge slipt maakt uwen auto toch ook geluid, dus ik denk dat omdat je eigenlijk slipt, maar net niet, er zo'n geluid uitkomt.

En nu heb ik natuurlijk goesting in koekskes hé, zo van die goei, met chocoladekorreltjes in.

Gepost door: madam arrabelle | 09 januari 2009

ik ben totaal niet technisch aangelegd en ben al blij als mijn auto stopt wanneer ik dat wil.
Maar verdorie, ik heb nu ook goesting in koekskes en ik mag dat niet eten !

Gepost door: annliesbet | 09 januari 2009

Ik denk dat we gerust kunnen stellen dat het geluid er op vraag van de koekjeslobby aan toegevoegd is. Die rekenen er immers op dat vrouwen vaak hard op de rem gaan staan, het koekjesgeluid horen en dan uiteraard snel naar de winkel rennen.

Gepost door: zabine | 09 januari 2009

Wat je hoort - en voelt - is de pomp die middels de remvloeistof de remdruk regelt. That's all.

Gepost door: (mw) | 09 januari 2009

Het geluid zijn die kleine mannetjes die onder uw motorkap wonen en die roepen van de pijn wanneer ze zichzelven onder uw banden gooien om u te laten stoppen. Waarschijnlijk voelt het ook alsof je over koekjes rijdt!
En het zit er dik in dat het ook deze snoodaards zijn die bij wijze van grap uw lekke banden veroorzaakt hebben.

Gepost door: Joke | 09 januari 2009

Das net als ik en mijn buurvrouw die ons afvroegen waar het klepje waarachter de airbag zit naartoe vloog als hij openfloept... Ge leeft dan nog wel, maar ge zijt uw tanden kwijt?? Afin we weten het intussen dus nu durf ik er voor uitkomen...

Gepost door: tulp(D.) | 10 januari 2009

@Alle vrouwen : en ik maar denken dat ik seksistisch was. Met recht, blijkt zo. Want de enige die het niet over koekjes of kabouters (laat ons Joke vergeven, zij propte waarschijnlijk tijdens het typen 4 kilo koekjes in haar mager lijf) heeft en een UITLEG geeft is natuurlijk een man.
Ik had het kunnen denken. Tsss. Wijven he.
@ Tulp : leg eens uit want ik denk ook altijd dat ik een half dashboard tegen mijn aangezicht zou krijgen in geval van een accident.

Gepost door: de huisvrouw | 10 januari 2009

Amaai... al bloggend leert men, hier is het bewijs.

Gepost door: zeezicht | 10 januari 2009

awel da van da dashbordairbaggedoe zou ik ook wel wille weten want ik ben bang dat anders mijn vals gebit achter mijn ore ga plakke...maar da van da koekskesgekraakdinges da wistekik na wel sé, slimme meid hé al zeggek het zelf, lol

Gepost door: marero | 11 januari 2009

heu... het spul heeft scharniertjes en opent zoals een deurtje. Knappe uitvinding toch?

Gepost door: tulp(D.) | 12 januari 2009

Een remblok van een fiets doet toch ook'ieieieie'? Weldan?

Gepost door: zapnimf | 13 januari 2009

de weightwatchers reclame al gehoord ?

mijnen ABS heeft nog nooit een koekjes geluid gemaakt.. het 'doenkdoenkdoenk't wel redelijk luid, maar koekjes?? van waar halen jullie dat ??

Gepost door: ili | 15 januari 2009

De commentaren zijn gesloten.