02 maart 2009

Ban de Sanseveria

phphufs5C_c2PM

 

Ik heb geen groene vingers.  Niet alleen zal de tuin mij chipolata wezen, ook met kamerplanten heb ik het lastig.  Of liever zij met mij.


Toen ik hier kwam wonen kreeg ik van goedbedoelende familieleden de alombekende mandjes met een stuk of vijf verschillende plantjes in, waaronder steeds een afklimmende en zo eentje met akelige fluwelen blaadjes en rode bloempjes.  Bij het watergeven sijpelt er door het mandje meer water op de vloer dan dat de zieltogende sukkel waar het voor bedoeld is ontvangt. Dus na een tijdje vergat ik hen gemakshalve en na amper een maandje waren de fluwelen blaadjes verschrompeld, de klimaf knisperig bruin en gaf de rest het solidair mee op.   Uiteraard staan ze er jaarlijks weer terug naar aanleiding van een verjaardag of zo, want hardnekkig zijn ze wel, die familieleden.

Met de verhuis naar hier, kwam er van de vorige domicilie ook een Sanseveria mee.  Die was om te beginnen al niet mijn idee, want er is mijns inziens geen lelijkere, venijnigere plant op aarde. Waar hij vroeger slechts te spotten viel op de vensterbank van uw tachtigjare buurvrouw, komt u hem nu overal tegen.  In restaurants, bij trendgevoelige schoonfamilie, op TV en zonder twijfel ook in de VT wonen, wat ik niet met zekerheid kan zeggen want wooninrichting interesseert mij nog minder dan flora.  Maar u ziet waar ik naartoe wil : plots was de Sanseveria weer Hip.

Het enige waar hij goed voor zou kunnen zijn is om een insluiper te lijf te gaan want niemand overleeft een slagaderlijke steek van een Vrouwentong, zoals deze gruwel in de volksmond genoemd wordt. Helaas heeft hij mij zelfs deze dienst niet kunnen bewijzen.

Bijkomend nadeel aan de Sanseveria is dat hij nauwelijks kapot te krijgen valt.  En o wat deed ik mijn best.  Hij kreeg een zeer afgelegen plaatsje zodat ik hem vooral niet zou zien staan, op twee jaar tijd kreeg hij geen water -en dat overdrijf ik niet, uiteindelijk was het niet mijn plant dus die verantwoordelijkheid was vlug afgewenteld- maar nog weigerde hij te sterven.  Integendeel, hij groeide als kool en had zelfs het lef om in zijn veel te krappe pot nakomelingen te kweken.  Maar ook in vluchtelingenkampen worden kinders geboren en ik neem aan dat de vierkante meters daar ook vrij beperkt zijn.

Zelfs in babyversie is de Sanseveria niet schattig.  Hij komt zonder stengel of stam uit de aarde, gewoon een dik vet blad dat knal uit de grond oprijst.  Net zoals onder andere een cactus zal u zeggen en inderdaad : die mot ik ook niet maar iets minder passioneel dan de Vrouwentongen.

Na twee jaar werd het pleit eindelijk beslecht in mijn voordeel.  En alhoewel ik zijn moed en volharding moest bewonderen was het toch voorwaar een schone dag toen ik mijn dappere tegenstander eindelijk kon afstaan aan de vuilbak en we zo verlost waren uit ons wederzijds lijden.

Nu u nog, geef uw Sanseveria aan uw bomma of uw oudttante Georgette onder het mom van veel te scherpe punten en gevaarlijk voor kind/kat of gordijnen.  De wereld zal er een betere plaats op worden.  En zo niet, dan heeft u toch maar mooi gerebelleerd tegen een modegril.  Want voor we het weten wordt ook de Ficus weer hip.

Commentaren

De puntjes altijd maar weer afbreken bleek destijds, tot groot chagrijn van mijn grootmoeder, wel een probaat middel om de tongen uiteindelijk toch het zwijgen op te leggen.

Maar intussen ben ik dus ook gezwicht. Afin, men heeft mij doen zwichten, met een hippe roze pot. En inderdaad: niet kapot te krijgen. Al heb ik het hart niet om dit keer de truuk met de puntjes te doen ;-)

Zeg, maar, Huisvrouw, was de uwe niet al een hele tijd verleden tijd? Waar komt u nog mee af?!

Gepost door: Stien | 02 maart 2009

Woeps, bij ons staan er hopen van die mooie plantjes. Wel in hippe potjes.Uiteraard!

Gepost door: Maroon | 02 maart 2009

Ik heb er twee. Broederlijk naast elkaar. En ik heb er zelf om gevraagd, al wou niemand mij geloven.

Gepost door: elke | 02 maart 2009

Maroon Waar zou ze de mosterd gehaald hebben denk je? :-)

Gepost door: Mme Zsazsa | 02 maart 2009

Intrigerend dat u vrouwentongen het mannelijk geslacht toekent.

Gepost door: Jevski | 02 maart 2009

Nee, je hebt geen groene vingers. Ik mis in de inleiding het verhaaltje van die schone hortensia die je voor je verjaardag had gekregen en een week later nog slechts te herkennen was als dat zielig hoopje bruinsel.

Gepost door: zapnimf | 03 maart 2009

Awel, Sanseveria's zijn planten speciaal uitgevonden voor mensen met bruine vingers.
Om ze kapot te krijgen moet je ze teveel water geven slimme! :-)

Gepost door: zeezicht | 03 maart 2009

eugh ... voor sukkelaars zoals ik die in omgevingen met veeeel luchtvervuiling moeten werken, of in de buurt van de uitlaat van de airco is die vrouwentong wél nuttig ... das een ideale luchtzuiveraar naar het schijnt .. en iets dat zijn werk goed doet moet niet schoon zijn eh? Of wel? ;-)

Gepost door: Dulcinea | 08 maart 2009

De commentaren zijn gesloten.