19 maart 2009

Zoals in : 'reeds genoemd'

Terwijl ik zat te wachten op de notaris, had mijn oor vrij spel om de gesprekken tussen zijn personeel af te luisteren.  De wachtruimte is immers slechts door middel van een 'toonbank' afgescheiden van de werkruimte der notarisslaven.

Dit heeft mij al meermaals een wenkbrauw doen optrekken want er wordt zo wel wat privacy te grabbel gegooid.  Het zou maar eens moeten lukken dat ik net een conversatie opvang over een smeuige vechtscheiding van een mij bekend koppel of een erfenistwist waarin een niet geliefde buur betrokken is maar helaas is dat geluk mij nog niet ten deel gevallen.

Hoe dan ook, vandaag mocht ik de opstelling van een akte onderhoren.  Die was toevertrouwd aan iemand die naar mijn gevoel nog niet lang in Notariswereld vertoefde en dus strenge begeleiding van een ervaren collega behoefde.

Ervaren collega kreeg van mij al direct een imaginaire beker voor Geduld, Moed en Zelfopoffering toebedeeld.  En wel hierom :

Newby : de erfgenamen, voornoemde heer X en heer Y....

Ervaren collega : nee, je kan niet 'voernoemde' zeggen.

Newby : waarom niet?  Heer Z wordt toch ook zo genoemd?

EC : ja maar Heer Z IS dan ook al voornoemd (haalt betreffende passages aan).

Newby : dus gewoon de naam?

EC (en ik synchroon in gedachten) : NEE, hun volledige gegevens en als je hen dan nog eens noemt, DAN mag je 'voornoemde' gebruiken.

Newby : a ja....(blader blader, twijfel twijfel).  Maar in deze akte staat het ook zo.  'Voornoemde' zie je wel.  Dus ze zijn toch al genoemd?

EC : Dat is een ANDERE akte.  Ziet ge, in DEZE akte zijn ze nog niet vernoemd.

Ik had het groentje al lang met een burgerlijk wetboek rond de oren gemept of haar aangeraden een beroep te kiezen dat iets minder prijs stelt op begrijpend lezen en  juridisch onaanvechtbare stukken wrochten. Zo niet de Ervarene.  Die bleef geduldig uitleggen.

ZO MOEILIJK WAS DIT NU NIET,VROUW! Wilde ik gillen.  Maar toen mocht ik net de heer notaris vervoegen.  Dju toch. Een geluk dat ik niemand moet opleiden, slachtoffers zouden er vallen, daar mag u zeker van zijn.

Commentaren

Mensen, wij zijn mensen.
Zo werd ons beloofd.

Gepost door: Jevski | 19 maart 2009

En toen wilde ik gillen: "Je kan vooralsnog geen notarissen vervoegen - alleen werkwoorden !"

Gepost door: danny | 20 maart 2009

@ Jevski : sorry, mijn esoterische modus werkt niet vandaag, come again please :P
@ Danny : u hebt voorwaar een punt. Alhoewel dat men in een land waar in sommige streken zelfs 'ja' en 'nee' vervoegd worden, wel anders zou mogen verwachten.

Gepost door: De Huisvrouw | 20 maart 2009

Van mij moogt gij alles vervoegen.
Zo ben ik dan wel weer... tolerant naar mijn medemens toe. In tegenstelling tot anderen...

Gepost door: zapnimf | 20 maart 2009

De commentaren zijn gesloten.