10 april 2009

Cultuur is een illusie

Uw Huisvrouw is een cultuurbarbaar.  Meer dan wat kleutertoneel had ik nog nooit aanschouwd dus de verwachtingen waren hooggespannen toen ik gisteren samen met Eve -cultuurprofessional- naar het improfestival ging.

Eve gaf mij op voorhand even een samenvatting van wat mij te wachten stond.  Ze sloeg met termen als 'meet & greet', 'short form' en 'long form' rond mijn oren waarop ik slechts verdwaasd 'uhuh' kon knikken met een paniekblik in de ogen. De impro was zeer onderhoudend, ik was zwaar onder de indruk van de spelers die op aangeven van een paar woorden zoiets konden uitvoeren. En ik kon zowaar volgen!

Na de feiten werd er nagekaart door Eve en haar medecultuurpro's die ook waren komen kijken,  maar op een heel andere manier dan wanneer je pakweg met de bomma naar het Aantwaarps theater zou gaan.  Er werd ontleed en vergeleken en er werd mij vooral ook gezegd dat impro dan wel cultuur is maar niet zo Cultuur als theater.  Maar goed, ik voelde mij al iets minder barbaar, zij het wel een heel erge leek.

Op het terras waar wij onze toevlucht hadden gezocht, zaten ook de spelers.  Uit alle hoeken van de wereld, van Australië tot Colombia. Ik verwachtte een Serieuze Nabespreking te kunnen afluisteren.  Een Analyse van het Spel, een Doorgedreven Discussie Over De Format.

Hélas, mijn Cultuurbel werd vrijwel onmiddellijk doorprikt.

Ze gingen zwaar aan het bier en dan bedoel ik geen jupiler. Nee, voor minder dan 9% deden ze het niet.  Er werd luidruchtig gelold en gerofld en dat laatste bijna letterlijk.

Wij voorspelden dat ze na een uur hun broek zouden afsteken maar zo ver is het gelukkig niet gekomen.  Er werd echter gigantisch veel lawaai gemaakt, Zuid-Amerikaans gedanst, gegild en gebruld, paaseieren verorberd en ten lange leste zelfs een aantal schotels bitterballenmousse aangedragen.

Kent u bitterballenmousse? Nee? Wel, dàt is pas een gat in uw cultuur.  Platgebakken klieders waar ieder naar believen een stuk uit mocht peuren, een ware delicatesse!

En daar ging mijn beeld van de Hoogstaande Cultuurmens.  Want geloof me vrij : toen ik om drie uur het pand verliet was het feestje nog in volle gang en ik ben er zeker van dat, moest ik later gebleven zijn, ik ook nog wat Verwilderde Zeden had mogen aanschouwen.

Cultuur is een illusie, Nijvere lezertjes, Vijf minuten na het verlaten van het podium is Cultuur niet meer dan bitterballenmousse en bier.  Laat het de barbaren onder ons een troost wezen.

Commentaren

Cultuur Jij een cultuurbarbaar? Zuipen en feesten is toch ook cultuur? ;-)

Gepost door: Madame | 10 april 2009

Ja, ik overwoog gisteren sterk om ook maar aan Toneel te gaan, de habitat ligt mij wel.

Gepost door: De Huisvrouw | 10 april 2009

De 'visatie' erbij uitspreken is in het wereldje eikebah?

Gepost door: zapnimf | 10 april 2009

Wat u onder de barbaren uniek maakt, is de aarzeling.

Gepost door: Jevski | 10 april 2009

@ZN : en nu graag ook hier de uitleg voor de rest van de bevolking die evenmin als ik gaat snappen wat ge bedoelt en niet het voorrecht heeft van directe toegang tot uw praatbanaan.

Gepost door: De Huisvrouw | 10 april 2009

Impro-visatie, enfin huisvrouw. Zapnimf, eigenlijk dient er te worden gesproken over 'improvisatietheater', volwaardige tak binnen de Cultuur.

Gepost door: eve | 10 april 2009

merci Als barbaar heb ik zelfs die troost niet nodig. Toch bedankt, Huisvrouw, met nàme voor het item bitterballenmousse. Ik meen dat daar nog heel wat onuitgeput materiaal - welja - braak ligt.

Gepost door: sodade | 10 april 2009

De commentaren zijn gesloten.