05 februari 2010

Vette vogel.

Ik weet dat men niet met het zelfbeeld van meiskes moet knoeien. Dat we niet willen dat ze zich spiegelen aan anorectische modellen. Dat ze moeten eten en groeien. Ik weet het.

Maar ik weet ook dat mijn dochter op wekelijkse basis een broek ontgroeit in de breedte. En dat dat niet bij te houden valt, Haar BMI is nu, of was een aantal weken geleden, 17,48. Op het randje, qua 'te dik'. Voor een kinder-BMI he menschen. Wat zich anders berekent dan een volwassenen-BMI

Ik wil niet dat ze haar jeugd in caleçons moet doorbrengen. Ik vind het niet meer mooi dat wanneer ze voorover buigt in bad, er vier vetrolletjes tevoorschijn komen.

Dus we zitten op rijstwafels en fruit na school, in plaats van hopen boterhammetjes voor het avondeten.

Maar het is schrijnend. Want ze is dol op boterhammetjes en ook wel op lekkers allerhande. En ze wordt zich bewust van haar forse dijen. En we kunnen niet zeggen dat ze er uit gaat groeien want zoveel kleiner dan ik is ze niet eens en ze is nog maar 7.

Vooralsnog is ze schattig mollig, niet dik. Maar ik wil niet dat ze dik wordt. Er valt hier een grens te bewaken. Zeg mij gerust hoe ik het evenwicht kan vinden in comment.

Pluspuntje: sinds kort gaat ze ook paardrijden. Dus lichamelijke activiteit is er ook al.

Voorlopig doen we het als volgt: normale maaltijden, en tussendoor enkel fruit, rijstkoeken en rozijntjes.  Arm, arm Vogeltje. Ik heb er zo'n compassie mee, want ze houdt echt van eten. Dat heeft ze van haar grootmoeder. Waarom krijgen wij enkel slechte eigenschappen van onze voorouders en nooit eens iets nuttigs?

 

 

Commentaren

ochot das echt nie leuk he...khad zo een vriendinnetje ook. ze worstelt nu nog met haar gewicht!

Gepost door: biomama | 05 februari 2010

Och arme, da's echt ni tof voor haar. Maar 't is wel goed dat je haar nu al helpt. Jong geleerd is oud gedaan.

Gepost door: Flavie_ | 05 februari 2010

tiens toen ik ze zeg deze zomer was er toch nog niks aan de hand? Is het niet gewoon "wintervet"?

Beoefen stiekem een WW-program bij het bereiden van de maaltijden?

Gepost door: madam arabelle | 05 februari 2010

Ik had dat ook vroeger, tot ik een jaar of 12 was. En toen is dat er geleidelijk aan helemaal uitgegaan.
Ik zou precies niet té hard op haar eten gaan focussen, ofwel heel subtiel, dat ze zich er zeker niet van bewust is dat ze op dieet moet (dat lijkt me zo erg voor zo'n jong kind). Maar misschien wel meer bewegen. Ik ken niks van paardrijden, dus misschien zeg ik nu iets heel idioots, maar is dat dan niet vooral het paard dat de inspanningen moet doen? Zou ze niet graag gaan zwemmen ofzo (nadeel is dat jij dan meemoet)?

Gepost door: rozebril | 05 februari 2010

een beetje meer i.p.v. "mamaaa kom eens" "mamaaaa ik kom !"

Gepost door: omamoetje | 05 februari 2010

Haha, rozebril, goeie opmerking van dat paard!
Ik zou ook oppassen met haar nu al dieetregels op te leggen. Niks ergers dan op jonge leeftijd te worden aangepraat dat je een dikkerdje bent. Gewoon geleidelijk aan anders eten (iedereen) in huis. Het is zo moeilijk om zelf rozijnen te moeten knabbelen terwijl de anderen mogen schransen.
Plus, zwemmen is nog een leuke sport die ook intensief is. Tennis, badminton, fietsen, basketbal, dansen, ...

Gepost door: eva | 05 februari 2010

Paardrijden is best intensief hoor, vergis u niet! Zo'n kind is best ingespannen met spieren bezig om überhaupt óp de knol te blijven zitten :-)
Verder: ontzeg haar niet alles, dat wordt een obsessie! Ik spreek uit ervaring, kreeg vrijwel geen lekkernijen en dat wreekt zich uiteindelijk!
Lekker vaak wandelen in het bos met (lease ;-) hond doet wonderen. Ik snap de zorgen.
Succes!!!!

Gepost door: ronja | 05 februari 2010

wij hebben er hier nog eentje in de gevarenzone.
Ik heb ook al de tip gekregen om erop te letten, maar niet te duidelijk, want dat dragen ze hun hele leven mee.
Wij mogen ook geen choco meer 's morgens op de boterham en geen cornflakes, wel confituur enzo.
De dagelijkse gewoonte is het allerbelangrijkste volgens Liv haar diëtiste (tante met goede raad), eens zondigen op een feestje is bijgevolg ook geen probleem.
En ja ... heel 't gezin moet meedoen hé

Gepost door: Annelyse | 05 februari 2010

De titel lezen alleen is al voldoende om te gaan sneldiëten. Moedervogel is behoorlijk grofgebekt.

Gepost door: Menck | 06 februari 2010

@Arabelle sinds de zomer is ze een kilo of 7 bijgekomen, behoorlijk me dunkt :)
@rozebril @Eva Ik nodig iedereen die zegt dat het paard al het werk doet uit om eens te komen rijden. O en plan een vakantiedag de dag erna, want ge zult niet meer uit uw bed kunnen :P
Danku @ronja gij begrijpt het ;)
@Eva @Annelyse ik schrans noch snoep dus daar moet ze alvast niet jaloers naar kijken.

Ze mag best nog een snoepje, het matigen lukt vrij aardig. Maar ik merk wel dat ze heel erg gefocust is op eten. :s
@Menck gij ook merci voor de nuttige bijdrage ;)

Gepost door: De Huisvrouw | 06 februari 2010

ze is er eigenlijk net te oud voor, maar ik gebruik deze in de klas: http://www.123aantafel.be/home.html
leuk boekje om te bestellen ook.

Gepost door: ilse | 06 februari 2010

jamaar zeg Huisvrouw, jaag jij ook niet toevallig redelijk wat suikervolle vettigheid door uw keelgat? Had je dat niet eens een keer geschreven? Als jij de goede toon zet zal Vogel wel volgen, denk ik dan

Gepost door: Margo | 06 februari 2010

Ooh, niet leuk voor een klein meiske denk ik.
Hopelijk houden jullie het wat vol. Met beloningen ofzo. ik ben er zeker van dat jij met je goodparenting dat allemaal in orde zal brengen!!

Gepost door: annava | 06 februari 2010

tja, hangt een beetje van het kind af, vermoed ik.
Mijn leventje kan gewoon niet stilzitten. Heel haar lichaampje ademt beweging en ze verbruikt dan ook heel wat energie.
Veel ligt ook aan het eten, vermoed ik. Ze eet ongeveer een derde van wat wij eten. Ik ken het probleem van het eten na school; ze crashen en kunnen maar aan één ding denken: zo snel mogelijk een suiker high. Vanaf vier uur moet ik constant vragen om koekjes, etc. afwimpelen en met fruit proberen toe te komen tot de avondmaaltijd.
Ook, maar ik weet niet hoe dat bij andere gezinnen is: aardappelen komen hier maar eenmaal per week op tafel, pasta ook; wij neigen naar een eerder eiwit/groentenpatroon. Dessert kennen we niet. De koekjes die ik in huis heb bevatten trage suikers en wit brood komt hier niet eens aan bod.
Ik moet er dan eerlijkheidshalve aan toevoegen dat mijn dochter elke ochtend een boterham met hagelslag binnenwerkt maar in haar brooddoos steevast groenten meekrijgt.
Als je wil, wil ik wel eens een hele week eten bij ons bloggen om je een idee te geven?

Gepost door: lula | 06 februari 2010

Moeilijk, moeilijk. Ge kunt het moeilijk helemaal zo laten, maar het ligt ook gevoelig natuurlijk. Net als rozebril had ik dat ook als kind, maar ik kreeg vooral continu subtiel de boodschap dat ik een vet kwabje aan het worden was. Met alle gevolgen vandien, al hebben gevolgen natuurlijk altijd met een heel pakket te maken. Misschien belangrijk te focussen of het feit dat ze zich goed moet blijven voelen, energie moet hebben, gezond moet blijven. Dat het daar om te doen is, niet om het te mollig zijn an sich. En al ben ik daar niet voor: het toch een beetje "verborgen" doen. Ne gezondere maar nog altijd lekkere koek kopen, idem met brood/broodbeleg, de dingen die ge kookt... Zodat ze er zelf nog niet al te bewust mee moet bezig zijn, daar heeft ze nog niet genoeg voor.

Goodparenting is niet simpel zekerst ;-)

Gepost door: Lieve | 06 februari 2010

Laatste zinneke moest natuurlijk zijn: ...daar heeft ze nog tijd genoeg voor.

Gepost door: Lieve | 06 februari 2010

Mijn dochter had dit ook op die leeftijd; ook zij is begonnen met paardrijlessen op de leeftijd van 6 en tot haar 10de jaar mollig. Ze is nu 20 en een slanke den!! In Holland noemen we het puppyvet op die leeftijd: het gaat vanzelf weer over, mits er geen aanleg is in de familie en het eetpatroon gewoon goed is.

In ieder geval succes!!

Gepost door: Karin | 07 februari 2010

@Ilse: merci, ik ga die site eens goed bestuderen.
@Margo: nee, dat hebt ge dan verkeerd gelezen, ik snoep nooit.
@Lula: hier ook geen wit brood, desserts doen we ook niet, pasta en rijst wel, aardappelen minder. Het is wel zo dat ze nu niet bepaald dol op groenten is...
@Lieve ja zo probeer ik het nu ook, en ik moet zeggen dat ze zelf goed meewerkt, zonder dat ik er haar op wijs, ze vraagt na school niet meer om boterhammen, dat is toch al iets :)
@Karin familiale aanleg is er niet, dus laat ons hopen dat het idd puppyvet is.
@Annava: JOM zijt ge eindelijk terug verschenen!:P

Gepost door: De Huisvrouw | 07 februari 2010

De regel die ik hier ten huize gebruikte was : nu ga je dit gewicht houden terwijl jij groeit ... en het heeft gewerkt ! Succes !

Gepost door: welwel | 07 februari 2010

Doe zoals mijn vader: "als ge nog één keer bij opschept, wordt ge zoals Margriet hermans, dus ge zijt gewaarschuwd!"
Ik ben nog steeds bang dat ik op een ochtend wakker word en dat mens in de spiegel zie. Maar ik neem ook nog altijd een tweede en derde portie, dus echt geholpen heeft het niet, denk ik ;-)

Gepost door: niesje | 08 februari 2010

Dansen en nog dansen Laat ze dansschool volgen. Jazzdans enz...
Op 17 jaar danste ik ongeveer 10 kilo weg en mijn dochter deed hetzelfde.
Dus dansen om je goed in je vel te voelen.
Groetjes.

Gepost door: Leva | 08 februari 2010

Ik lees net je post en ik heb het omgekeerde probleem, begot!
't Is niet makkelijk, een vast eetpatroon en voldoende beweging, maar het werkt wel. En onze oudste zoon had dat ook: hij was heel dun, begon te verdikken rond zijn 9e en stopte ook met groeien. We zijn naar een endocrinoloog geweest en het bleek puur hormonaal. Als hij op zijn 16e zijn scheut niet kreeg, kon hij behandeld worden, maar net voor zijn 16e kreeg hij een groeistuip en binnen het half jaar waren zijn zwembandjes verdwenen en nu is hij terug slank. Dat zal het bij Vogeltje misschien ook zijn - de hormonen...

Gepost door: JeMaMuse | 08 februari 2010

Aardappelen pasta's en rijst zijn volgens mij niet het probleem het zit 'm in de sauzen. Ik zou er precies niet zo veel problemen van maken. Vooral bij meisjes ligt dat allemaal heel gevoelig. Sommige mensen zijn nu eenmaal anders gebouwd dan anderen. Ik spreek uit ervaring! Door mijn werkervaringen ben ik geconfronteerd met kids met eetstoornissen, die liggen altijd om de hoek te loeren als je teveel gaat focussen op voeding! Volgens mij zit je op de goede weg als je gewoon zorgt dat het snoepgoed er niet is en dat ze beweging heeft.

Gepost door: Ester | 09 februari 2010

Je kan inderdaad WW toepassen zonder dat het opvalt. Voordeel is dat je daar ALLES mag eten, het gaat vooral over het hoeveel je van alles eet. Let wel: een kind heeft uiteraard een ander aantal punten dan een volwassene....

Gepost door: Jessie | 09 februari 2010

Gij overdrijver! Niks mis met dat jong.

Gepost door: zapnimf | 12 februari 2010

Moeilijk hoor! Maar het is wel goed om je er vroeg van bewust van te zijn. Ze zal je later vast dankbaar zijn. Focus er niet te veel op, want dat kan leiden tot een eeuwige haat-liefdeverhouding met voedsel en dat is niet fijn.

Gepost door: Sandii | 13 februari 2010

@allen in ene keer. Met uitzondering van Zapnimf die ik wel eens in persona om haar oren ga slagen :

Merci, het gaat goed hoor! Ze eet geen oeverloze boterhammen meer voor het avondeten maar rijstwafel of fruit of rozijntjes, ze mag nog snoep maar beperkt tot een keer per dag en dit alles uit redelijk vrije wil, ttz: ze jammert er totaal niet over.
Bedankt om mee te denken, ik hou alles in gedachten.

Gepost door: De Huisvrouw | 13 februari 2010

De commentaren zijn gesloten.