24 februari 2010

Basse classe

Als ik het goed begrijp uit het nummer op de voorpagina, verscheen Klasse voor ouders al 129 keer. Wat, a rato van 9 keer per jaar, goed is voor 14,3 jaar.

Nimmer zag ik een nuttelozer publicatie, of het moest de Streekkrant geweest zijn.

Niet minder dan 15 mensen worden arbeidshalve aan de waggel gehouden met deze publicatie van heden ocharme 12 bladzijden, inclusief voorpagina en een dubbel blad over de 'inhoud'. En een site vol gelijkaardige nonsens.

Ik wil niet weten wat dit vod over de jaren heen al gekost heeft.  Geld waar misschien ook iets nuttigs mee gedaan had kunnen worden op onderwijsgebied.

Want zeg nu zelf, Boeiend en Interessant kan dit bezwaarlijk genoemd worden.

Of toch? Want aan wat onderwierp de Zoon mij gisteren, toen hij verveeld bladerend op bladzijde 7 terechtkwam? Het testje 'Welke zinnen heb jij vorige week al uitgesproken?' om te zien of je vooral positief, dan wel negatief tegen je kind spreekt.

Onnodig te zeggen dat ik vooral mintaal gebruik, dat had u zo ook al kunnen raden. Maar zoals ik hem zei: 'jij bent ook prima terechtgekomen', en daar had hij niet van terug.

Dikke nonsens, die hele Klasse. Goed voor mensen zoals mama Monica, die onderaan bladzijde 7 een tip geeft. Aangezien u toch te tam geweest bent om effectief door de online Klasse te bladeren, geef ik hem u hier even mee:

'Ik verplicht mezelf om tien knikkers in mijn linkerbroekzak te steken. Telkens als ik plustaal gebruik, verhuist een knikker naar de rechterzak. Op het einde van de dag moeten de tien knikkers van broekzak gewisseld zijn. Mijn zoontje en ik vinden het geweldig als dat lukt. Dan trakteren we ons op een partijtje knikkeren'.

Kan het NOG debieler? Nee dat kan niet. En het lokt van de weeromstuit een heleboel mintaal uit in mijn hoofd. Zoals 'Dat kan beter!' of nog liever 'Dat is de laatste keer hé!'.

Was het maar waar, ik vrees echter dat mijn papierbak nog jaren Klasse te goed heeft. Ongelezen. Ze hebben het zelf gezocht. Net als Sandra op bladzijde vier.

Prutsers.

 

Commentaren

Mama Monica slaagt er waarachter in mij te doen denken dat plustaal gebruiken er meteen voor zorgt dat je verder geen zak te doen hebt met je bestaan, of met je hersenen. Ik zou dat zoontje wel eens willen zien...

Gepost door: vermiljoen | 24 februari 2010

Lol. Ik heb daar enkel nog wat vage herinneringen aan, aan Klasse. Geen interessante, daarin moet ik u gelijk in geven. En mama Monica, man, shivers, ik zeg het u.

Gepost door: Lieve | 24 februari 2010

Moest ik haar zoon zijn, ik zou het veel toffer vinden mocht ze iedere keer een knikker inslikken.
Pret verzekerd, vooral dan op het einde van de dag!
SUPERMAMA :-)

Gepost door: Pierre Elitaire | 24 februari 2010

Bravo, huisvrouw! En dan steeds dat onderliggende toontje, van "zie nu toch eens, wij zijn toch goed bezig met onze kinders"

Gepost door: Hilde | 24 februari 2010

Klassestukje!

Gepost door: Menck | 24 februari 2010

Allez, huisvrouw! Dat is toch toplectuur waar je weken zoet mee bent.
En volgens mij, ik ben er zelfs vrij zeker van, staat Mme Zsazsa op bladzijde 2!

Gepost door: Riet | 24 februari 2010

Zeer goed gezegd en geschreven!
Elke maand krijg ik er vier exemplaren van. Drie keer klasse voor ouders en één keer voor leraren en al enkele keren had ik me dezelfde bedenkingen gemaakt, maar nog nooit had mijn brein de goesting gevonden om daar verder over na te denken.
Ga eens solliciteren bij Klasse. Ze kunnen jou gebruiken!

Gepost door: Griet | 24 februari 2010

Wat een onzin!

Gepost door: annava | 24 februari 2010

Moehahahaha!!!! LOL lol en kei hard LOL!!!

Gepost door: jessie | 24 februari 2010

Zit zelf in het onderwijs en kegel die Klasse voor Ouders regelrecht van mijn postvakje op school in de papierbak, net als de Klasse voor Leerkrachten, die lees ik tegenwoordig ook niet vaak meer (ge wilt dat niet weten, dat is tien keer zo dik, dus tien keer zo veel zever !!). Het ene staat vol met ideale ouders, 't ander met ideale leerkrachten, van beide soorten kwam ik nochtans nog nooit een specimen tegen !! In mijne spiegel ook niet trouwens :-)))

Gepost door: Marjan | 24 februari 2010

fijn om te lezen wat ik zelf zo bijna niet dénken durfde!

Gepost door: hildeken | 24 februari 2010

mama Monica zou die knikkers beter ergens anders steken...

Gepost door: Valérie | 24 februari 2010

Allez zeg Ik lees de Klasse elke keer volledig uit! Van voor naar achter en van binnen naar buiten. Elke maand zit ik vol ongeduld te wachten op het volgende nummer met al die supercoole weetjes en tips voor ouders van nu.
't Is de Kerk en Leven van het kroostgebeuren, ge moet daar respect voor hebben, Huisvrouw!
*proest*

Gepost door: Margo | 24 februari 2010

Wie verzint het toch allemaal?

Gepost door: zeezicht | 24 februari 2010

beetje snel geweest!

Gepost door: zeezicht | 24 februari 2010

Gelukkig is er nog een wedstrijd telkens : hoewel, ik heb nog nooit iets gewonnen !!! Wie eigenlijk wel ? (ik durf wedden : mama Monica van blz 7 en Sandra van blz 4...)

Gepost door: Sven | 24 februari 2010

tiens, de mijne hadden deze week precies een andere mee naar huis. Ik zal nog een keer moeten kijken dan. Of toch maar niet.

Gepost door: elke | 25 februari 2010

tien knikkers in uw zak? Da moet er wel heel stom uitzien...

Gepost door: ysabje | 25 februari 2010

Ook hier zijn er aan de hand van uw berekening al ruim 220 exemplaren in het vertikale archief beland. Zonde van de tijd, energie en het geld!

Gepost door: Ester | 27 februari 2010

Een alternatief voor de knikkers zou misschien helpen: stekelige kastanjebolsters in Monica's broekzakken.

Gepost door: Chelone | 28 februari 2010

En je kunt je daar echt niet onderuit, ik probeer het al 7 jaar. Maar njet. Straks verschijnt volgend artikel : 'Waarom sommige ouders Klasse niet willen lezen.' Met tips om het wel uit te houden. Wie weet.

Gepost door: Marie | 01 maart 2010

Fijn Ik werk bij Klasse, 't is maar dat je het weet.
Klasse voor Ouders wordt gemaakt door twee mensen die ook nog andere opdrachten hebben, niet door vijftien fulltimers. Waar haal je dat vandaan? Ja, er is iemand die de layout doet en de website wordt ook technisch onderhouden, maar die uren zijn verdeeld over alle kanalen, als je alles bij elkaar telt kom je misschien aan drie fulltimes. Dat geld dat beter ergens anders besteed zou worden, veel is dat niet.
Met Klasse voor Ouders werken we laagdrempelig, en dat werkt. Dat de cynicus lak heeft aan zoveel naïviteit zal ons eerlijk gezegd worst wezen.
Dat dit een nutteloze publicatie is, spreekt objectief onderzoek tegen (GfK Significant, onderzoek 2008-2009). Het staat je vrij om eender wat sito presto bij 't oud papier te gooien, uiteraard. We zullen er heus geen traan om laten. Maar als je blogt, spreek je tegen de wereld, en dan mag je reactie verwachten.
@Griet Het aantal exemplaren dat wordt meegegeven, wordt door de school bepaald. De meeste scholen geven per gezin één nummer mee, dat moedigen we ook aan. Drukken kost geld, ook voor ons.

Gepost door: Toon | 04 maart 2010

@Toon Nergens spreek ik over 15 fulltimers. Ik sprak over de 15 die in jullie colofon staan,die met Klasse bezigzijn en dan reken ik de fotograaf er nog niet bij.
Ik kan best tegen kritiek trouwens, u iets minder precies.

Gepost door: De Huisvrouw | 05 maart 2010

Ik kan best tegen kritiek, anders zouden ik hier al lang niet meer werken. Van de vakbonden, vakorganisaties, de boerenbond, de reclamewereld, commerciële uitgevers, de onderwijskoepels, sommige politici,... De lijst is schier oneindig. Of denk je dat je de eerste bent die Klasse bestookt?
Je moet je feiten wel checken als je oordelen velt en die publiek op het web gooit. Dat is iets anders dan in je woonkamer of aan de toog. Eventjes naar de colofon surfen telt niet. Als die vijftien geen fulltimers (moeten) zijn, zijn 't er veel te weinig. Je vergeet immers de poetsvrouw, de drukker, de chauffeurs van de bestelwagens die alles aan de scholen verdelen, de fotografen (meer dan één!), de werknemers van foto-agentschappen, de ouders en deskundigen die we interviewen, enzovoort.
Stellen dat Sandra haar situatie zelf gezocht heeft en eventjes de hele redactie prutsers noemen gaat een paar bruggen verder dan kritiek. Daar mag ik toch een nuancerend antwoord op geven?
De elektronische nieuwsbrief van Klasse voor Ouders heeft 32.000 actieve abonnees, een aantal dat elke maand stijgt. Mensen die zich zelf komen inschrijven. Hij wordt door reclamebureaus (en niet de minste) gebruikt als voorbeeld van goede communicatie. Dat zijn gefundeerde feiten.
Scholen vragen zelf Klasse voor Ouders (en Yeti, en Maks) aan, wij sturen dat niet ongevraagd op. Scholen die niet akkoord zijn met de inhoud kunnen hun abonnement opzeggen, dat gebeurt af en toe ook. Ook het aantal exemplaren wordt door de school zelf bepaald. Ik stel voor dat je je kinderen ofwel naar een andere school stuurt, ofwel de directie ervan probeert te overtuigen het abonnement op te zeggen.
Ik kan best begrijpen dat je geen boodschap hebt aan de inhoud van Klasse voor Ouders, zo zijn er nog. We gaan voor de grootste gemene deler, eenvoudige ondubbelzinnige boodschappen, dingen die voor de moderne bobo ongetwijfeld belachelijk lijken, onszelf vaak incluis, trouwens. Maar de objectieve feiten spreken tegen dat we 'nutteloos' en 'prutsers' zijn. Jij, en iedereen die ons zo snel mogelijk op straat wil, bent uitgenodigd op de redactie om dat zelf te komen vaststellen.

Gepost door: Toon | 05 maart 2010

Ik vind dit heel verzuurd Huisvrouw. Klasseer toch gewoon wat je niet interesseert en steek daar verder geen energie in. En dat laatste zinnetje over Sandra vind ik er echt over. Hopelijk behandelt het leven jou beter.

Gepost door: An | 06 maart 2010

Idd, ik vind de laatste tijd alles zo negatief en verzuurd..Jammer!

Gepost door: Anne | 11 maart 2010

Dus een mening hebben is verzuurd zijn? Dan zijn we met vele 'gedwongen lezers' verzuurd als ik alles boven 'Toon' zo eens bekijk.

En moest het leven mij inderdaad zo slecht behandelen als 'Sandra', ik gooide mij liever van een brug dan met mijn miserieverhaal in Klasse te komen staan als vermaak voor de enkele ramptoerist die wel dat soort verhalen op prijs stelt. Komop zeg.

Dan kan ik evengoed een Blik of zoiets kopen en dat is dan uit vrije verkiezing itt tot dit met overheidsgeld gesponsorde (on)ding.

Gepost door: De Huisvrouw | 12 maart 2010

Beste Huisvrouw

Ik ben eindredacteur van Klasse voor Ouders en ook redacteur van de tekst over Sandra. Ik sta echt wel te kijken van wat je schrijft.

Dat je Klasse voor Ouders niet lust is je volste recht. Dat je het blad daarom neersabelt is een ander paar mouwen. Onafhankelijk onderzoek over overheidscommunicatie (Significant) heeft berekend dat 82 % van de ouders met kinderen tot 14 jaar zegt Klasse voor Ouders vaak te lezen en te gebruiken, in alle sociale segmenten. Voor 57 % van de ouders is het hun belangrijkste en spontaan eerst genoemde informatiekanaal over opvoeding en onderwijs. 54 % is er tevreden over, 45 % zeer tot uiterst tevreden.
Jij behoort duidelijk tot de minderheid die het wegkeilt. Nog eens: geen probleem, misschien/hopelijk heb je het blad ook niet nodig. Daar is niks mis mee.

Wat je over Sandra schrijft (‘Ze heeft het zelf gezocht’ en ‘Ik gooide me liever van de brug’) stoort me meer. Ik ben echt verontwaardigd.
Eén op vijf kinderen in Vlaanderen leeft in een kansarm gezin. Steeds meer ouders komen in armoede terecht door echtscheiding en de economische crisis. Het zal je maar overkomen…
Sandra is door de bijdrage van Klasse meteen het gezicht geworden van een grootse campagne in onderwijs waarbij alle leraren en scholen een checklist krijgen om (kans)armoede te herkennen en aan te pakken. Blijkt immers dat de school één van de belangrijkste ontsnappingsroutes is uit de kansarmoede (en dat de vooroordelen van andere ouders verlammend werken).
Klasse probeert steeds op een maatschappijbetrokken manier te communiceren. In dit geval zetten we armoede op de agenda (dat is wat anders dan van een brug springen, al kan je ook zo problemen oplossen, natuurlijk).

Doe ons een lol en vraag aan de school om voortaan het blad niet meer te moeten krijgen.

We weten alvast weer waarom we precies deze teksten en bladen maken, ondanks alles en precies daarom. Bedankt om ons daarop te attenderen.

Gepost door: Michel | 12 maart 2010

Beste Michel,
lezen is ook een kunst, en zinnen uit de context trekken ook blijkbaar.
Ik zou mij niet van een brug gooien moest ik Sandra zijn, ik zou mij van een brug gooien eerder dan mijn miserie publiek in een 'boekske' te zetten, of dan ermee op jambers te komen. Ziet u? Goed zo!Blij dat dat opgehelderd is. Zuchtje.

Gepost door: De Huisvrouw | 12 maart 2010

ps: de zin 'ze heeft het zelf gezocht' komt trouwens uit uw blaadje, als keuzemogelijkheid. Raar wel dat de keuze 'het arme schaap kan er echt niks aan doen' er niet bijstond.

Gepost door: De Huisvrouw | 12 maart 2010

Dit was nog eens smullen in het reactieluikje!
Tjonge zeg, ik zou er begod een blogstukske over kunnen schrijven.

Los van alle commotie : die tip met die knikkers is dus wel een keigoeie tip. Alleen... ge zoudt wel zot zijn als je met tien knikkers in je broekzak zou willen lopen. Mogen dat ook papiersnippers zijn?

Ojee, en ik lees die klasse voor ouders wél. Zijn we nu vriendinnen af, Huisvrouw?
En nu ik toch bekentenissen aan het afleggen ben : evenals klasse voor leerkrachten, de Dag Allemaal als hij in de wachtkamer van de logopedist ligt, de Story om te zien wat dinkske (allez, die medeblogster waarvan de naam mij even ontschiet) er van bakt, de 'Goedele' als hij op de wc ligt van Chelone, de mopkes van de Druivelaar, de kleine letterkes op die brief van het kadaster, de Humo en de onbestaande mail die jij mij wekelijks stuurt, Huisonverlaat!

Gepost door: zapnimf | 30 maart 2010

De commentaren zijn gesloten.