26 mei 2010

Het geluk zit niet in een klein koekje.

Klop 3 eiwitten tot schuim. Zeef daar 60gr poedersuiker en 60 gram meel door. Doe er 45 gram gesmolten boter bij, meng alles en laat het deeg een half uur rusten terwijl u de oven voorverwarmt op 180°. Ondertussen kan uw kind spreuken op kleine reepjes papier kalken. Vertaling: u kan spreuken op kleine reepjes papier kalken want zij schrijft veel te groot.

Nu kan de pret beginnen.

U tekent drie of vier cirkels van ongeveer 9cm doorsnee op bakpapier dat u op een bakplaat legt. Niet meer want de koekjes dienen onmiddellijk uit de oven geplooid te worden, anders gaan ze breken.

Dan mag u kind deze rondjes invullen met het deeg. Niet meer dan een theelepel of twee per cirkel. Dat lukt uiteraard niet. Er blijven maar gaten tevoorschijn komen. Dus u neemt het grollend over. Het lukt u ook niet. U blijft smeren.

Dat herhaalt u dus 3 à 4 keer.

Na een kleine eeuwigheid hebt u iets wat ermee doorkan. Vooral omdat uw geduld al twee cirkels eerder op was.

U schuift het geheel in de oven en kijkt op de klok. Zeer belangrijk want de koekjes mogen niet langer dan 5 minuten bakken zegt het recept. Ze mogen enkel aan de randjes bruin zien, het midden moet nog bleek en week zijn want u moet er immers nog een vorm in kunnen buigen.

Na vijf minuten haalt u de heerlijkheden uit de oven. Bliksemsnel dienen ze losgewrikt te worden van het bakpapier. Uiteraard blijft het midden plakken. Of het rimpelt op. Of de bruine randjes brokkelen af. Een van de drie ziet er redelijk uit, dus daar legt u een papiertje in, vouwt hem dubbel en probeert er een gelukskoekjesvorm van te maken. Op de rand van een schaaltje zoals het recept suggereert. Dat resulteert onmiddellijk in een gebroken koekje.

U probeert krampachtig een vloek te onderdrukken, tevergeefs, en begint aan de volgende drie exemplaren.

U neemt iets meer deeg, dat smeert makkelijker uit. U besluit de baktijd met een minuut te verkorten. Helaas vergeet u op uw klok te kijken, zodat u om de seconde moet gaan kijken of ze er al naar wens uitzien.

Na vier minuten gebeurt er net hetzelfde als na vijf minuten. Uw kind vindt het al lang niet interessant meer. Zij propt zich vol met de mislukkingen terwijl u fanatiek blijft proberen.

Als u geluk hebt, is het deeg na een poging of tien op. Het resultaat mag er wezen. Twee, jawel TWEE baksels hebben het einde van het experiment gehaald. En dat ik ze 'baksels' noem en niet 'gelukskoekjes', dat heeft een reden. Oordeel vooral zelf.

happiness

 

 

Commentaren

ok je bakte koekjes, maar wat is dat daar op die foto?

Gepost door: Margogogo | 26 mei 2010

Sun Wah, kind. Sun Wah.

Gepost door: Miss Puntkomma | 26 mei 2010

Kijk 's aan: er staat zelfs KB onder. Van 'Kon Beter'.

Gepost door: Menck | 26 mei 2010

Maar toch, het was een verdienstelijke poging tot huiselijkheid. Bravo!

Gepost door: madam arabelle | 27 mei 2010

Blij dat Dochter vandaag terug naar school kan? :-)

Gepost door: JeMaMuse | 27 mei 2010

Het lijkt wel wat op gefrituurde scampi's.
En das toch ook typisch chinees he.

Gepost door: Janina Modaal | 27 mei 2010

*Grijns*

Gepost door: Pixie | 27 mei 2010

Ehhm, gelukskoekjes komen - om goede redenen - van 't fabriek. Dat niemand dat u ooit verteld heeft is een klein schandaal.

Gepost door: efce | 27 mei 2010

oh jee, ik voel je nekspieren trekken en je tanden knarsen... zo zenuwpees dat ik het zelf al op de zenuwen krijg terwijl ik dit lees... je postje is dus weeral eens ferm geslaagd ;-)

Gepost door: tania | 28 mei 2010

Blijft de vraag wat er op de papiertjes stond... En uiteraard wie het erop geschreven heeft

Gepost door: Me! | 30 mei 2010

Geluk laat zich niet afdwingen, zoveel is duidelijk.

Gepost door: Jos | 01 juni 2010

Prachtig!

Gepost door: BouncingBet | 01 juni 2010

Allé gauw, ge hebt toch... euhm... uw best gedaan.

Gepost door: elke | 17 juni 2010

Amai, ik heb in eeuwen niet zo meer gelachen als nu, ik lag kreupel en de tranen rolde van men gezicht.

Super !

Gepost door: Katrien | 25 juni 2010

De commentaren zijn gesloten.