07 oktober 2010

Hiep hiep happy pasen!

Eerder verschenen op Jutblogt

U weet hoe men een heel jaar door geplaagd wordt door feestelijkheden allerhande? Het hangt er wat vanaf hoe groot uw familie en vriendenkring is, maar zonder twijfel zit u elke maand wel met een paar jarigen her of der.

Niet alleen blijven mensen maar leeftijd aankweken, ook het feit dat we moeder of vader zijn dient gevierd. Hier in Antwerpen zelfs twee keer. Komt daar nog Pasen bij, communies voor de gelovigen en oh ja eerst nog wat gedoop voorafgaand, een huwelijk of wat en na een aantal jaar de zoveelste huwelijksverjaardag. Van Tante Georgette en Nonkel Frans tot Neef Wim en zijn An, ze zullen het feit dat ze 50 dan wel 10 jaar mekaars leven verzuren niet onopgemerkt laten voorbijgaan!

Is het kind ietwat pienter, dan studeert het af en hebt u helemaal pech dan wordt er ook nog wel gedoctoreerd. Ondertussen gaat uw pa feestelijk met pensioen en vertrekt uw broer mét afscheidsparty naar Azië (het langharig werkschuw tuig, tssss.)

Uw beste vriendin verhuist en wil haar huis per sé opgewarmd weten, uw nicht treedt in het klooster en de buurvrouw doet een babyshower.

Sinterklaas heeft amper de tabberd opgeborgen of daar moet u al weer cadeaus voor Kerst gaan verzinnen en de daarbij horende spijs en drank aanslepen. Maar wacht, daartussen is er nog een kind jarig en komt u nu vooral niet op adem want 10, 9 , 8…het is Oudjaar!

U zet het jaar in met zoveel nieuwjaarsborrels dat u uw lever Foie Gras mag noemen en dan begint de ellende weer van voor af aan.

Dit alles in acht genomen heb ik een voorstel. Waarom doen we geen Nationale Feestdag. Maar dan niet om het land te vieren. Nee we doen één dag per jaar, en ik stel 27 mei voor, een gigantisch festijn waarin al het voorgaande in één keer gevierd wordt.

Iedereen krijgt een verjaardags-en een kerstcadeau. De dat jaar geborenen wordt een extra knuffelbeest toegeworpen, voor de gepensioneerden leggen we allemaal bij voor een horloge. De verkasten krijgen een plant, de zoveel jaar gehuwden een taartschaal, de gedoctoreerden een Mont Blanc vulpen, nicht Non een gouden kruisje. Uw broer die ondertussen in Thailand zit stuurt u een stel proper onderbroeken toe en de trouwers krijgen het felbegeerde servies.

We borrelen heel de dag door, vanaf tien uur ’s ochtends, snijden des noens een kalkoen aan, we hangen paaseieren in een kerstboom en om 16 uur komt de Sint langs! Tegen zeven uur hijsen de kinders zich in carnavalspak en ondertussen steekt uw pa de oesters open en vermoordt Nonkel Frans wat kreeften. Om 12 uur is er champagne, wordt er uitbundig gezoend, wensen we elkaar het beste toe en terwijl de kinderen de laatste confetti en slingers gooien ter concurrentie met het vuurwerk mag er nog een kerststronk achter de kiezen gestoken worden.

Niet later dan twee uur des nachts is iedereen zo moe, dronken en mottig dat de Nationale Feestdag stilaan ten einde loopt.

Stel het u eens voor : een heel jaar peis ende vree. Niet elke maand 4 keer om een cadeau moeten, geen saaie familiefeesten om de haverklap. Geen paasvreten, geen verplichte recepties. Want het is u toch ook al wel opgevallen dat iedereen altijd zegt : we MOETEN naar een trouwfeest of iets dergelijks. Nooit eens : joepie we mogen. Dat heeft een reden, beste lezers. We zijn namelijk overfeest. Maar niks van dat alles meer.

Vanaf nu hebben we 27 mei.

Commentaren

:-)))))))))

merci voor deze grappige bijlage !

Gepost door: 'me' | 07 oktober 2010

Heb echt hardop zitten lachen :-))) U bent te lang weggeweest, we verzoeken u vriendelijk doch dringend te blijven, zodat we na een lange werkdag eens kunnen verpozen met één van uw postjes !

Gepost door: Madam Frutsel | 07 oktober 2010

Ik wed dat 27 mei uw verjaardag is.

Gepost door: Lichtindeduisternis | 07 oktober 2010

27 mei ging ik net beginnen start to runnen en stoppen met roken .

Gepost door: sis | 08 oktober 2010

Strak plan!

Gepost door: Korinne | 11 oktober 2010

Count me in!

Gepost door: Affodil | 18 oktober 2010

De commentaren zijn gesloten.