21 december 2010

Disfunctionaliteitsgesprek

Evaluaties, functioneringsgeprekken, HR, mijn brein duizelt van de Moderne Aanpak Der Werkgever.

Toegegeven, deze manier van werken zal de huidige werknemer best een hoop stress bezorgen. Ik bijvoorbeeld zou niet elk jaar beoordeeld willen worden op functionaliteit. Alleen al het feit dat Zoon en ik dagelijks een verbaal gevecht voeren over het al dan niet tijdig aanwezig zijn van sokken, ondergoed, T-shirts en wat al dies meer dat een jongeling vandoen heeft om deftig de straat op te kunnen, zou mij al de das omdoen.

Maar laat ik u even een glimp geven van hoe er het aan toeging op mijn eerste plaats van tewerkstelling.

Denk jaren Laat Jaren Tachtig, Begin Negentig. Den Diamant. Ik kwam te werken voor Indiërs. Tegen het ongelooflijke loon van acht-tien-duizend Belgische Franken. Van 9u tot 18u. Geef toe, een droomjob.

Op een dag zat ik met De Baas bij de burgerlijke stand om zijn pasgeboren dochter aan te geven. Daar waren we geraakt met mijn auto omdat hij de weg niet wist en ook niet echt hoe hij het voor elkaar moest krijgen. Nadat ik ook nog eens onbetaalde overuren gedaan had om medicamenten van een apotheek te halen voor bezoekende familieleden en onderwijl nog gewoon mijn werk deed.

Hij vroeg mij wat ik nu precies verdiende. Daar op het bankje op het gemeentehuis terwijl we wachtten tot we de Blijde Intrede van een erfenaampje konden laten boekstaven. Ik bracht hem het bedrag -dat ik elke maand zelf mocht overschrijven op mijn rekening, want vertrouwen kregen we wel- in herinnering.

Hij schrok ervan. En gaf mij prompt een behoorlijke opslag.De gevleugelde woorden 'Ow, the cleaning lady has more' zullen mij altijd bijblijven.

Zo ging dat toen. Maar maak u vooral geen zorgen. Het is met mij allengs beter gegaan op carrièrevlak. Maar nooit ben ik geëvalueerd geweest. En daar kan ik alleen maar dankbaar voor zijn. Stel u het anders eens een ogenblik voor.

 

 

 

Commentaren

Ik ga mijnen baas ook eens zeggen hoeveel ik verdien. Misschien werkt het nu ook nog...

Gepost door: ysabje | 21 december 2010

Heb een paar keer anderen moeten evalueren. Ge kunt dat dus nooit goed doen, hè. En de vraag is wat daar het nut van is.

Gepost door: eventjeswicht | 22 december 2010

Bij ons is dat iets voor de komende maanden. De eerste keer in mijn carrière. 2 jaar vóór mijn pensioen. 't Is nu nog intijds...

Gepost door: NIDK | 31 december 2010

De commentaren zijn gesloten.