14 januari 2011

Voor u gespeld

Eerder verschenen op Jutblogt

DT, het blijft een heikel punt voor de doorsnee Nederlandstalige mens. Daarom leg ik de meest eenvoudige methode even uit. Alhoewel ‘even’ misschien een understatement is. Want ik ken U, U snapt nooit iets zomaar van de eerste keer. Maar goed, hier gaan we dan.

In geval van Twijfel, vervangt men het werkwoord in kwestie door het werkwoord ‘horen’ (ja en nu hoor ik u al zeggen, waarom niet spelen of leren of borduren. Laat het zo, we nemen ‘horen’ ).

U wil schrijven ‘ik vind’. U vervangt ‘vind’ door het ww horen. Wat krijgen we dan? ‘Ik hoor’. Geen t dus. Zo simpel is het. Nog niet duidelijk? Nee, dat dacht ik al.

OK, u wil schrijven : ‘hij vond’. Dat wordt (en wordt wordt op zijn beurt hoort, een t dus) ‘hij hoorde’. Geen t.

Het voltooid deelwoord dan. Vergeet regeltjes. Verleng het gewoon. Hij heeft gedeeld wordt (en wat was het nu weer met wordt? Herhaalt u even voor mij aub?) : de gedeelde cake, een d dus. Of zij heeft gemist : het gemiste programma. Een t. Simple comme bonjour. Maar ik zal u niet in verwarring brengen met Vreemde Talen.

Wat dan met het aartsmoeilijke ‘misten’, zoals in : het mist en ik zie geen steek door mijn voorruit. Ik ben er nog niet helemaal uit hoe ik dat aan uw verstand moet brengen maar het is met TWEE t’s in het verleden. Neem het maar van mij aan. Het mistte zo erg dat ik niks zag door mijn voorruit en minstens twee herten overreed (overhoorde, een d dus).

Maar wat dan met het omstreden ‘gij’? Wel, gij heeft ALTIJD een T, ook in het verleden. En er zijn mensen die dat betwisten, omdat het ouderwets en bovenal Vlaams en geen Nederlands is, maar wederom ga ik niet met u in discussie. Gij is met een t. Gij hadt. Echtig waar. Altijd. En zelfs Immer.

Gaat (hoort) u het nu onthouden? Nee zeker, dat dacht (hoorde, maar een onregelmatig werkwoord, dus niet van toepassing, zucht(geen werkwoord, maar een zelfstandig naamwoord)) ik al.

Commentaren

Ik heb het denk ik gesnapdt

Gepost door: Ntone | 14 januari 2011

Ik doe mijn best! Alhoewel dat, zoals bij de meeste dingen die ik uitvreet, waarschijnlijk fout zal lopen.

Was getekend

Gepost door: Vandepotgerukt | 14 januari 2011

Kunt ge daar geen tekeningske bijmaken? Of op z'n minst wat aanhalingstekens? :-]

Gepost door: boskabout | 14 januari 2011

Wel verdorie, gij heeft altijd een 'T'? Dat wist ik echt niet. Ik ga doen alsof ik het niet begrepen heb, want van alleen al de gedachte aan de correcties die ik dan in mijn blog allemaal moet gaan uitvoeren, word (hoor) ik horendol.

Gepost door: Ann | 14 januari 2011

En dan had ik ook nog het lef om aan je te twijfelen, maar daar staat het dan: http://taaladviesnet/taal/advies/vraag/343. Ik zal het nooit meer doen.

Gepost door: ann | 14 januari 2011

En het maar altijd zo uitleggen aan de kinderen en maar niet willen snappen, hé. Want ze hebben het anders geleerd op school. (Ik vraag me dan af waarom zij fouten maken en ik niet)

Gepost door: elke | 14 januari 2011

Heb jij daar echt het woord 'horen' voor nodig? Dat lijkt me iets dat ze in het lager leren.
De meeste volwassenen kunnen dat zo, zonder hulpwoord.
(Allez kom, zet jij dat echt altijd om? Ik kan mij dat niet voorstellen.)

Gepost door: Annick | 15 januari 2011

Dus als ik het goed begrijp drinkt gij altijd t, ook als ge niet tegenwoordig zijt (en dus in tegenstelling tot Jan)

Gepost door: Ombuzzman | 16 januari 2011

Amai, niet simpel zalle!

Gepost door: Ellen | 19 januari 2011

De commentaren zijn gesloten.