24 augustus 2012

Is het al 3 September?

Herinnert u zich nog uw kindertijd? De Grote Vakantie?

Laat ons in het ideale geval nog stellen dat uw Ma thuis was, zoals moeders in mijn tijd betaamde. Werd U van minuut 1 tot minuut 'o mijn god, is dat verlof nu nog niet gedaan' geëntertaind?

Wat ik mij herinner van vakanties is dat mijn ouders eens een (één) keertje met mij naar het park gingen, dat er eens een klasgenootje kwam en dat ik voor de rest mezelf amuseerde.

Zo niet in deze tijden. Het Kind (als concept, het kan ook 'De Kinderen' zijn) moeten Dingen Doen. En zo sleept de hedendaagse ouder zich tegenwoordig van Park, naar Park Spoor Noord, naar Zee, naar de minigolf, naar de kinderboerderij, naar nog twee andere speeltuinen, naar een pannenkoekenhuis in godbetert Nederland en weer terug. Opsomming beperkt wegens de rest genadig uit het geheugen gewist.

Mijn slimste vriendin zei: In mijn tijd gingen we één keer naar de Efteling en voor de rest moesten we onze mond houden. Ge kunt toch niet anders dan terugverlangen naar die dagen?

Wat gij, lezer. Wat doet gij allemaal met uw kroost en wat werd er met u uitgespookt vroeger om u kalm te houden?

Commentaren

Effe zien. In mijn tijd ging ik iedere (week)dag naar een soort dagkamp in de buurt. Nu gaat onze kleine iedere (week)dag naar kinderopvang en dagkampen in de buurt. Niets nieuws dus. Het enige verschil is dat mijn ouders niet moesten werken tijdens de schoolvakanties, en wij wel.

Gepost door: Maarten | 25 augustus 2012

Ik herinner mij dat ik het altijd ontzettend gemeen vond wanneer mijn ma riep dat ze blij ging zijn wanneer het verlof voorbij zou zijn...
Af en toe moesten we naar het speelplein en dat deden we niet graag, dus dat kon eventueel als dreigement gebruikt worden wanneer we ons niet koest hielden.
Wij hebben ons wel nog uren geamuseerd met de kinderen uit de buurt op de trampoline (toen had nog niet iedereen dat staan) en met het spelen van pictionary.
En van zodra het kon moest ik af en toe mee helpen strijken en kuisen, met 3 Dingskes in huis kunt ge uw poets- en strijkmeisje al eens 2 maand op verlof sturen ;-)

Gepost door: Elisah_ | 25 augustus 2012

Er was voor zover ik het mij herinner veel meer buurtleven, de kinders in onze straat liepen in malkanders tuinen en entertainden gewoon mekaar. Met koosjere en ook al eens minder koosjere dingen. In mijn tijd was dat al iets minder dan bij mijn oudere broer en zus, maar ik was dan weer oerbraaf en entertainde mijzelf, ook een gemak. Ik kan mij totaal grootse geen uitstappen herinneren. Het kan natuurlijk ook zijn dat we dat gewoon allemaal vergeten, wat al uw inspanningen van deze zomer wat zinloos zou maken :p

Gepost door: Lieve | 25 augustus 2012

WIj waren ofwel thuis elkaar aan het entertainen of op de speelpleinen. Ik geloof ter horst en hulgerode, daar heel de dag spelen op een gigantisch domein met verscheidene activiteiten. Voor ieder wat wils, ik zat heel der dagen op de kinderboerderij bij de paarden. 's Middags warm eten en met de bus weer naar huis! En de volgende dag? Pikte de bus ons weer op! Heel soms gingen we eens naar Walibi van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, met de trein. Ten slotte, een keer per vakantie gingen we twee weken op kamp met kindervreugd.

U hoort het wij werden vooral uitbesteed en wij vonden dat nog geweldig ook.

Gepost door: Mandy | 25 augustus 2012

Hoor ik daar een schuldgevoel rinkelen van 'als ik niet genoeg uitstapjes maak ben ik geen goede moeder'? Eerlijk toegegeven, ik zat in 't begin van elke grote vakantie toch ook met een ei; hoe geraak ik die twee maanden door met mijn 4 kids? Een reis naar het buitenland was er altijd bij. Soms gingen ze op kamp, soms naar opvang, verder hadden ze de tuin en mekaar, amper tv want dat was niet gezond : ) In ieder geval waren ze een stuk vrijer als ik vergelijk met eigen zomervakanties waar moeder meende dat ze elke zomer de grote kuis moest starten en wij elke voormiddag 'dienden', 's namiddags mochten 'spelen' in de tuin maar niet op straat met de buurtkinderen waar het veel leuker was. Dus als wij op kamp gingen was het feest, dan mocht er van 's morgens tot 's avonds gespeeld worden. Gelukkig gingen wij toen ook - met het hele gezin - al een paar weken naar 't buitenland, als vader vakantie had.

Gepost door: gamine | 25 augustus 2012

Als ge nog activiteiten zoekt: we gingen wel eens naar Centerparcs gaan zwemmen bij wijze van daguitstap ;D
1 keer kwamen we na bijna 2u rijden aan in Erperheide en kregen we "heeft u gereserveerd?" te horen. Het zwembad was volzet (!), kunt ge u dat voorstellen?

Gepost door: Elisah_ | 25 augustus 2012

Vroeger kon je gewoon ganse dagen op straat buitenspelen. De kinderen uit de buurt en ik verveelden ons geen minuut. We gingen wel eens op uitstap, tuurlijk, maar zeker niet zo vaak als ouders tegenwoordig doen. Ik ging ook wel eens een weekje logeren bij een vriendin of een nichtje en dan hielden wij elkaar ook weer bezig. Kinderen hebben echt geen ouders nodig om zich te amuseren. Zolang er tijdig eten op tafel stond, was dat voor mij meer dan voldoende! :-)

Gepost door: Joyce | 25 augustus 2012

Vroeger? Spelen met de kinderen uit de buurt. Als die niet thuis waren moest ik mezelf bezig houden. Uitstapjes kan ik me alleen herinneren als ook papa thuis was en dat waren dan uitstapjes naar ardennen. Pretparken: 1 keer Efteling that's it. Mijn moeder was constant thuis en kan me niet herinneren dat wij 'samen' iets speelden. Een kind moet zich alleen kunnen bezig houden. Ik heb geen broers of zussen, maar heb wel veel gelezen en gespeeld als kind.
Hoe ik mijn kinderen zou opvoeden. Hetzelfde denk ik. Vind de kinderen van nu vaak te rotverwende nesten die niet zonder aandacht van anderen kunnen.

Gepost door: Knijntje | 25 augustus 2012

Ik was veel alleen thuis, want mama ging uit werken. Dus was er veel tijd om met kinderen uit de buurt te fietsen in de straat, te rolschaatsen, te voetballen. Toen ik tien of elf was, organiseerden we met enkele kinderen een toneelvoorstelling voor de andere kinderen uit de buurt. En het jaar daarop zelfs een circusvoorstelling. Heerlijke herinneringen hou ik eraan over.

Gepost door: Caro | 25 augustus 2012

1 week speelpleinen, 10 dagen op kamp en in augustus 3 weken naar een zonnige bestemming, meer moest dat niet zijn :-).

Gepost door: HemelseStrekenjuffer | 25 augustus 2012

Mijn broer en ik gingen naar andere stad tijdens vakantie met een vriendien van mijn tante. Bij haar ouders logerden wij en tijndens de dag mochten wij in hun visvijver. Zalig... ik miste thuis helemaal niet ;-)

Hallo

Gepost door: hallo | 25 augustus 2012

Ons stuurden ze voor 2 maanden op 'kolonie'. Makkelijk. Geen toffe herinneringen, zover ik me herinner.
Smurf heeft het iets beter: 1 week Bretagne met de mama (en lief en zoon van lief), 10 dagen op KSA kamp, een week naar zee met oma en opa, een week op oud-leidingkamp met de mama, 1 week naar de Turkse Rivièra met de papa (en vrouw en kleine halfzus en -broer) en tussen al die reisjes door amuseert hij zich...

Gepost door: Margogogo | 26 augustus 2012

Nen uitstap naar de Meli!

Gepost door: Christel | 26 augustus 2012

wij gingen vroeger (35 jaar geleden) op chirokamp en ene keer met de bus op uistap naar een pretpark en da was het! maar die vakantie was mij nog veel te kort! ze zetten in onzen hof een tent op en dat was ons terrein en elken avond kwam er wel iemand slapen en voor de rest maakten we kampen overal en ja, wij speelden nog veel op straat en in de wegskes enzo, of we reden met onze fiets naar de vijver of naar de speeltuin om wat te hangen als we ouder waren
met mijn eigen kinderen deed/doe ik het zo: ze gaan op chirokamp en misschien een extra kamp en we gaan samen ook op vakantie en meestal ook eens een dag naar pretpark of de zee en voor de rest moesten ze zich bezighouden (ik ben wel thuis in de vakantie) op straat of ook in de tent in den hof
kinderen kunnen nog altijd op straat spelen zenne, maar de ouders moeten het gewoon kunnen verdragen dat ze soms wel efkes uit zicht zijn
en alstublieft!!! laat ze zich maar vervelen!!! ge zult zien efkes later, dat kan ook twee dagen later zijn, zijn ze met iets gestart en hebben ze geen animatie meer nodig
ik gruwel van al die opvangen waar ze samen knutselen en samen spelen en samen dit en dat
laat kinderen toch zelf kiezen!

Gepost door: vee | 26 augustus 2012

Hier moesten ze vooral zichzelf bezighouden.
Daarom heb ik er ook 4 ;-)
In het weekend wil ik wel eens een efforke doen maar tijdens de week moeten ze zichzelf bezighouden.

Ikzelf speelde tijdens de grote vakantie gewoon buiten, elke dag, heel de dag.
Maar vroeger hadden wij nog echte zomers en kon je ook effectief een hele dag, elke dag buiten spelen.

Gepost door: Sarah | 27 augustus 2012

Wij speelden buiten. Op straat en in de wei. In den boomgaard ook wel eens ne keer, maar als we met peren riskeerden te gooien (vanop de grond hé! wij trokken die niet af!) dan belde den boer de flikken en werden wij ingeladen en bij ons ouders voor de deur afgezet. Die moesten dan boet betalen om ons terug te krijgen. ;)
En wij gingen op kamp met de Chiro. 10 dagen dolle pret.

Nu wonen we in 't midden van 't dorp, langs ne gewestweg. Mijn kinderen mogen (nog?) niet op straat spelen. Ik heb geen goesting in begrafenissen, laat staan die van mijn eigen kinderen.
Ze spelen dus in den hof, ze roepen in mijn oren, ze zagen om fruit en koeken, ze willen alleen naar den bakker, ze willen niet mee gaan winkelen,...
Ze willen gaan fietsen en worden boos als er nog slapers zijn, ze speelden al eens bij hun grootouders, bij een vriendje ook.
De oudste deed haar eerste Chirokamp. Ik kan al niet wachten tot ik ze in het gezegende jaar 2016 allevier op kamp kan sturen!

En zo zijn wij al bij al een saai gezin met een moeder die thuis is om kakluiers te wassen en te koken.
Het strafste van al... ze willen volgende week niet naar school! Nochtans gaan ze graag.
Ik zal die pluim alvast op mijn eigen hoed steken zekers? Moeha.

Gepost door: Katrien | 28 augustus 2012

Gewoon afkicken van die activiteiten. Of nog beter, als het nog niet te laat is, gewoon niet aan beginnen.

Wij zijn 1 keer naar de efteling geweest en een half dagje naar een groter speelplein. Das alles. Afgezien van wat gewone vrienden/familie bbq's of andere bijeenkomsten.

Voor de rest houden ze maar zichzelf bezig en dat werkt goed. Eens vervelen is ook geen ramp.

Ok ja, ze zijn maar net-nog-geen-3 en net-nog-geen-2 en net-nog-geen-4-maanden maar het werkt en we zijn van plan om dat zo te houden. Natuurlijk spelen wij ook wel eens samen met de kindjes, als ze dat komen vragen. Lezen we verhaaltjes voor, duwen we heel af en toe eens de schommel (niet te vaak want das niet zo leuk om te doen), puzzelen we samen, we hebben ook eens 1 keertje met zoutdeeg wat geprutst, ... maar voornamelijk: spelen, voornamelijk buiten.

Hier beginnen we trouwens pas aan het hele schoolleven, Abel gaat pas maandag voor de allereerste keer gaan. Lekker spannend.

Gepost door: knuffelmama | 28 augustus 2012

Het is intussen het kroost zelf dat zucht:"Is die vakantie nog niet voorbij? Waar kunnen we ze voor een dag of 2 parkeren of wie kunnen we nu nog in de val laten lopen om aan huis te komen babysitten?"

Gepost door: Affodil | 30 augustus 2012

wij moesten gaan helpen op de boerderij bij mijn tante. Dat was helpen planten en dingen uit de grond halen. Dat was mijn moeders' manier van opvang. Als ze dan in verlof waren gingen we op reis, of eens naar een pretpark. Meer weet ik niet meer...onszelf entertainen of bij een neefje of nichtje op bezoek als het niet anders kon...

Gepost door: liese | 11 september 2012

T is allemaal de schuld van De School. Educatief bezig zijn op elke minuut van de dag, ze worden daar miskweekt! Laat ze dan gelijk de vakanties afschaffen begot.

Gepost door: Pranilleke | 14 september 2012

De commentaren zijn gesloten.