22 maart 2013

Zie ginds komt...

Omdat ik er wekelijks toch een keer of veel te veel moet rondrijden, sprak ik een jaartje geleden vol overtuiging: 'Als wij ooit aan de ander kant van het water wonen, wil ik Sint-Niklaas nooit meer zien. Nog niet van verre.' (Ik dacht natuurlijk 'op De Parking' in plaats van 'aan de andere kant van het water' maar om duidelijke redenen probeer ik die uitdrukking hier in huis te vermijden.)

 

Bijkomend was dat ik een huis met Een Uitzicht wou.  Met als argument: 'Als ik dan toch in een hol van Pluto op het platteland moet wonen, dan wil ik Velden en Andere Landelijke Toestanden zien vanuit het keukenraam.' Ik zag mezelf trouwens al een alpaca kopen, om op ons weids gazon te zetten, want aan een moestuin ga ik toch nooit toe zijn en dan is een alpaca een waardig alternatief. (Geruststelling: niemand eist dat u mijn warrige redeneringen kunt volgen hoor)

Dus toen wij onze immozoektocht aanvatten, werd de postcode 9100 zorgvuldig vermeden. Want ook Echtgenoot moest er niks van weten, ongetwijfeld om valabelere redenen.

Iedereen die ooit al een huis kocht, weet wat een tot waanzin drijvende hel Immoweb is. Of Zimmo. Of Immovlan. Waar ge ook zoekt, alles wat binnen uw budget valt en genoeg ruimte heeft, draagt de omschrijving 'charmant'. Iedereen die ooit al een huis kocht, weet dat dat gelijk staat aan: haal de sloophamer maar boven. 'Licht op te frissen' wil zeggen dat ge de geur van een inmiddels waarschijnlijk overleden bomma nooit meer uit de schrootjesmuren krijgt en dat achter de schrootjesmuren de champignons welig tieren. 'Unieke kans' houdt in dat niemand zo gek is om het te willen en 'Unieke locatie' wil zeggen dat uw naaste buur de kerncentrale van Doel is.

Om maar te zeggen dat wij na een jaar lichtelijk wanhopig waren. Voorzichtig opperden we tegen elkaar dat aangezien twee derde van ons kroost in de gewraakte postcode naar school gaat, we misschien toch ook wel eens een kijkje konden nemen in Sint-Niklaas. Daar vonden we alles wat we eigenlijk niet zochten: een rijhuis met een stadstuin. Dat we kochten na het één keer, op een duistere winteravond, niet al te best bekeken te hebben.

Zo moet het zijn met een huis. Dat zegt Ja tegen u. Dat zegt dat het u graag als bewoner zou hebben. Dat verontschuldigt zich voor zijn gebrek aan Uitzicht door zijn overvloed aan Karakter en vooral door een gebrek aan schrootjesmuren.

En zo, nijvere lezertjes, komt het dat wij binnen afzienbare tijd in Sint-Niklaas gaan wonen. Ik hoop dat ze mij er verstaan.